Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: PyrrhuraLepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 Frontalis | Molinae | Hypoxantha | Perlata Lepida | Perlata Perlata
 
Pyrrhura rupicola - beschikbaar

 

Op dit moment 08-09-2010 nog geen Rupicolas beschikbaar.

Bij de Pyrrhura rupicola

worden 2 ondersoorten onderscheiden, te weten:
Pyrrhura rupicola rupicola, Pyrrhura rupicola sandiae


 

Beschrijving

De Pyrrhura rupicola rupicola heeft een lengte van 25 cm. De algehele lichaamskleur is overwegend groen. Voorhoofd, kruin en achterhoofd zijn bruinzwart. De wangen zijn overwegend groen. Veren aan de achternek bruinzwart enigszins bruingeel/wit omzoomd. De hals- en bovenborstbevedering is donkerbruin en bruingeel/wit omzoomd. De kleur van de omzoming gaat naar de borst toe over in geel. De buik is groen waarbij opgemerkt moet worden dat sommige vogels enige rode veren laten zien in de groene buikbevedering. De vleugelboog is groen. Handwortelzoom en eerste dekveren van de vleugels rood. De onderste vleugeldekveren zijn groen. De buitenste baarden van de grote slagpennen zijn groen, enigzins blauw bewaasd. Het bovenste deel van de staart is groen en het onderste gedeelte grijs. De snavel is grijs gekleurd en de poten donkergrijs. Verder hebben de vogels een naakte lichtgrijze oogring, de ogen hebben een bruine iris.

De Pyrrhura rupicola sandiae is nagenoeg gelijk aan de nominaatvorm, echter de de bruingele/witte omzoming rond de hals en bovenborst is smaller waardoor de omzoming van hals en bovenborst veel scherper lijkt. Achter op de nek ontbreekt deze omzoming bijna geheel.

Tussen man en pop is uiterlijk geen verschil. Om zekerheid te krijgen over het geslacht van de vogels moeten ze gesekst worden.



Verspreidingsgebied

De Pyrrhura r. rupicola komt voornamelijk voor in Centraal Peru. De Pyrrhura r. sandiae heeft een veel groter verspreidingsgebied. Deze loopt van zuidoostelijk Peru, noordelijk Bolivia tot het noordwestelijk deel van Brazilië. Dit verklaart direct waarom de Pyrrhura r. sandiae meer in gevangenschap voorkomt.

Levenswijze in het wild

Buiten de broedtijd komen ze voor in groepen tot 30 vogels. Ze houden zich bij voorkeur op in zeer hoge bomen waar ze zich vooral ophouden in het bovenste gedeelte van de bomen. Het niveau waarop ze zich ophouden is zelden lager dan 30 meter. Hun broedtijd valt van februari tot maart. Over broedgedrag en voedselgebruik is weinig bekend over deze vogels.

Pyrrhura Algemeen


 

 
 

ContactDierenartsen | Reacties | Gastenboek | Faqs

©®™ Copyrights