Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura Hypoxantha, Molinae, Frontalis en Perlata Lepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 
Het houden & Kweken van Valkparkieten
 

Inleiding & Kweken

De valkparkiet is een zeer betrouwbare vogel, ideaal voor beginnende liefhebbers. Ze zullen ook meestal mits een goede verzorging goed kweken en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar. Sedert enkele jaren zijn er verschillende mutaties bijgekomen, na de witkop en witwang is er nu de geelwang. Ook zou er al sprake zijn van een goudwang variant afkomstig uit Engeland. Over de mutaties bij de valk zijn we zeker nog niet uitgepraat.


 

Kies de juiste vogel

Op wat moet men letten bij het aanschaffen van vogels:

1.Wees er zeker van dat je vogels aanschaft van een betrouwbaar kweker.
2. Bekijk of de vogel alert zit, heldere ogen heeft en goed in de pluimen zit. Koop het best jonge vogels.
 

 

Voeding

Hun voedsel bestaat in Australiλ uit gras- en kruiden zaden, maar eten ook de nectar en insecten uit de bloeiende eucalyptusbomen.

De dagelijkse voeding is een zaadmengeling voor Australische parkieten, doch als men goede kweekresultaten wil behalen moet men ook wat afwisseling geven bij het eten. Ik geef mijn valken dagelijks een kleine hoeveelheid zaadmengeling aangevuld met fruit, eivoer of trosgierst. Indien mijn vogels met jongen liggen krijgen ze naast het zaad elke dag eivoer. Ook is er altijd sepia en een mineraalblok aanwezig.

Elke dag vers water moet er zeker aanwezig zijn, Op warme dagen is het aanbevolen het water 2x daags te verversen. Graag wil ik nog een tip geven: geef uw vogels alle dagen vers eten, voldoende maar ook niet teveel, zodat ze niet te dik worden, dit zou niet ten goede komen aan de kweek.


De nestkast

De valkparkiet stelt niet veel eisen aan de nestkast . Toch is het aanbevolen volgende afmetingen in acht te nemen: een grondvlak van 25cm vierkant, een hoogte van 30cm en een invlieggat van ongeveer 9cm. Onder het invlieggat bevestigen we een stevige zitstok.Om gemakkelijk nestcontrole te kunnen uitvoeren voorzien we een deurtje aan de achterkant van het blok.We voorzien ook een laag zaagsel gemengd met wat vochtige turf. Vanaf april kunnen we de nestkast ter beschikking stellen.
De kweek
Een valkparkiet legt tussen de 4 ΰ 6 eieren en dit om de andere dag. Ook grotere legsels zijn mogelijk. Het broeden begint vanaf het tweede ei en duurt 19 ΰ 20 dagen. Ook de man neemt deel aan het broeden. Bij de geboorte hebben de jongen een licht geel donspakje, na ongeveer 18 dagen zijn de wangvlekken al te onderscheiden. Na 4 weken is het verenpak al volledig ontwikkeld. Na 10 dagen worden de jongen voorzien van een gesloten voetring en dit om een goede boekhouding te kunnen bijhouden maar het is ook belangrijk als men wil tentoonstellen. Na vier ΰ vijf weken verlaten de jongen het nest en na acht weken kunnen de jongen zelfstandig eten, waardoor ze vanaf dan gescheiden kunnen worden van de ouders.

 

Kenmerken

Het geslacht Nymphicus komt in meerdere kenmerken overeen met de Kaketoe en zowel de Engelse (Cockatoo-Parrot) als de Duitse naam Kakatoeparkiet duiden hier ook op.
De kop voert een spitse, uit smalle veren bestaande kuif, de snavelwortel is door een bandvormige was-huid omgeven, die onder de neusgaten bevederd is en ook de geelrode wangvlek herinnert aan de wang-vlekken van veel echte Kaketoes.
 

Verspreidingsgebied

De valkparkieten bewonen met uitzondering van de echte kustgebieden het gehele Australische continent. Ondanks dit geweldig grote verspreidingsgebied zijn er geen ondersoorten bekend, hetgeen niet vaak voorkomt. Valkparkieten leven echter als nomaden, ze zoeken de plaatsen op waar ze zich kunnen voeden en bij voedselgebrek worden die gebieden elven plotseling weer verlaten.
Bij een gunstig voedselaanbod broedt de vogel meerdere keren achter elkaar, waardoor in een bepaald gebied overbevolking kan ontstaan en het hierdoor ontstane voedseltekort de vogels weer dwingt om verder te trekken. Door het voortdurend mengen van populaties kunnen er geen echte onder rassen ontstaan.
Wel zijn er in de hobby sfeer verschillende kleurmutaties op gedoken, die inmiddels allemaal zowel genetisch als in het zogenaamde vraagprogramma en de standaardeisen van de vogelbonden zijn vastgelegd.


Ik noem ze hier, waarbij ik het programma van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders aanhoud:

• Grijs
• Witkop grijs
• Cinnamon
• Witkop cinnamon
• Isabel
• Witkop isabel
• Gepareld grijs
• Witkop gepareld grijs
• Gepareld cinnamon
• Witkop gepareld cinnamon
• Gepareld isabel
• Witkop gepareld isabel
• Gepareld gele zwartoog
• Gepareld lutino
• Gele zwartoog
• Lutino
• Witte Zwartoog
• Albino
 


Voeding

In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel in gevangschap zit het al in zijn voerbakje en is zo een groot deel van de dag indeling te niet gedaan van de valkparkiet. Geef daarom een grote verscheidenheid aan voedsel. Begin hier vooral jong mee zodat de valkparkiet alles ook leert eten. Mocht de valkparkiet opeens minder eivoer eten dat wil niet zeggen dat het niet meer gevoerd hoeft te worden. En met alle voedings soorten die hier beschreven worden buiten het basisvoer om: teveel ergens van is nooit goed voor de valkparkiet. En dagelijks verversen is ook erg belangrijk!
 


Basisvoeding

Bij de dierenspeciaalzaak zijn zakken voer verkrijgbaar voor grote parkieten of valkparkieten. De voedingswaarde neemt na verloop van tijd af, koop daarom altijd kleinere hoeveelheden. Bij de winkel worden regelmatig voer aangevuld. Oud voer smaakt voor de valkparkiet ook minder lekker. Het voer zal dagelijks gecontroleerd moeten, let op de valkparkiet pelt de zaden waardoor de hulzen terug vallen in de voerbak. Hierdoor lijkt de voerbak gevult maar is in werkelijkheid leeg. Geef het voer altijd in de morgen, dan neemt de valkparkiet de meeste voeding tot zich. Geef nooit in de avond voer, de valkparkiet wacht dan tot de volgende dag met eten.
 


Eivoer

Ook een basis behoefte van de valkparkiet. Geef dagelijks schoon en nieuw eivoer, sommige eivoer product zijn te "rullen" (vochtig maken) lees hiervoor wel eerst de gebruiksaanwijzing. Er zijn ook eivoer producten met insekten toegevoegd, dit geeft een goede afwisseling voor de valkparkiet. Eivoer is ook erg goed te mengen met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Let wel op dat dit alles snel bederft en bij hoge tempraturen vaker vervangen moet worden.
 


Trostgierst

De lievelings maaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. De valkparkiet eet dan namelijk alleen nog maar trostgierst en zal de andere voedingsmiddellen niet meer nuttigen.
 


Groenten

Groenvoer hoort bij het dieet van de valkparkiet.
Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinzie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt iv.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet.
Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

 


Fruit

Een stukje appel, peer , mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd, dit kan ook gemengd worden door het eivoer. Houdt er wel rekeing mee dan het bederft. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren, de valkparkiet is dat tijden druk met de kiwi en er zitten ook nog eens zaadjes in. Denk ook eens aan aardbeien, rode bessen, kersen enzovoort, de valkparkiet ziet er na de maaltijd dan wel verschrikkelijk uit. Meestal zitten ze dan helemaal onder de aardbei, dit kan echter geen kwaad.
 


Lekkernij

Een schijfje hard gekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten, op walnoten zijn ze ook erg gek. Pas wel op met noten, vooral met pindas, want er kan bijna onzichtbare schimmel in zitten.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.
 

Mineralen

Voor een goede opbouw van het skelet en het onderhouden daarvan is het belangrijk bronnen hiervoor aan te bieden. Een stukje sepia en een kalk- of mineraalblokje mag daarom niet ontbreken in de kooi. Het toevoegen van grit (oestergrit) aan het eivoer of apart verstrekken in een zogenaamd snoepvoerbakje is een belangrijke calciumbron. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

 

Kiezel

De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering.
De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Roodsteen en houtskool worden vaak toegevoegd aan kiezel of grit. Maar beiden zijn meer schadelijk dan nuttig. Ze nemen stoffen op uit de darm of laten het darmkanaal tot rust komen. Deze zouden dus alleen versterkt moeten worden als geneesmiddel. Kiezel en grit vermengd met roodsteen of houtskool niet verstrekken.


 

Water

Er moet altijd vers water voor de valkparkiet aanwezig zijn. Op kamertempratuur en zeker niet koud of ijskoud! Dagelijks moet het water ververst worden, op warme dagen moet het water meerdere malen ververst worden.


 

Veel plezier met uw valkparkiet!

 

 
 

ContactDierenartsen | Reacties | Gastenboek | Faqs

copyrights reserved babyvogels valkparkieten