Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

 
Agaporniden
 

Agapornis Roseicolli

Agapornis Personata

Agapornis Fischerie

Agapornis Lilianae

Agapornis Cana Cana

Agapornis Taranta

Agapornis Swinderniana

Agapornis Nigrigenis

Agapornis Pullaria

 

Er bestaan negen soorten agaporniden. Hieronder ziet u de namen van deze 9 soorten. De A. staat voor Agapornis.

A. roseicollis A. fischeri A. personatus
A. pullarius A. canus A. lilianae
A. nigrigenis A. taranta A. swindernianus


De soorten A.personatus, A. fischeri, A. nigrigenis en A. lilianae hebben alle vier een karakteristieke witte oogring. Bij de soorten A. pullarius, A. canus en A. taranta is er uiterlijk verschil in verendek tussen de man en de pop, terwijl bij alle andere zes soorten er geen verschil te zien. Dit verschil in uiterlijk tussen de verschillende geslachten wordt "dimorfismische" genoemd. Over de A. swindernianus is weinig bekend. De A. roseicollis is een van de meest gekweekte agaporniden en worden in vele kleuren gekweekt.

De soorten die het meeste als huisdier gehouden worden zijn de A. roseicollis ook wel bekend als perzikkop, A. fischeri en de A. personatus.


Jonge of oudere agapornis aanschaffen?

Als je een agapornis als huisdier wilt nemen dan is het het beste om een jongen vogel van rond de 7 a 8 weken te nemen, die geheel zelfstandig eet. Jonge vogels hebben vaak een donkere markering op hun snavel. Een jonge vogel zal eerder aan zijn nieuwe omgeving leren wennen en hierdoor zal het gemakkelijker zijn om hem tam te krijgen en te trainen.

 

6 weken jonge a. rosei colli, zie donkere markering snavel.

Alleen pap voeren is absoluut niet voldoende om een Agapornis goed tam te krijgen.

Verzekerd u bij aanschaf er van dat de vogel op de juiste wijze is getrained/opgevoed. Dit voorkomt ellende en onhandelbaarheid later.

 

Oudere agaporniden zijn veel moeilijker tam te krijgen. Sommige mensen hebben tamme agapornis als huisdier en zoeken door bepaalde omstandigheden een nieuw huis voor hun vogel. Dus je zou als je een oudere vogel wilt zon tamme vogel kunnen adopteren. Als je een oudere vogel wilt adopteren zal het in het begin wat moeite kosten voor de vogel om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen, maar deze vogels zullen vaak vriendelijke huisdieren worden dus heb geduld.


Handopfok of natuurbroed (door de ouders grootgebracht)?


Handopfok zijn vogels die gescheiden zijn van hun ouders op jonge leeftijd en verder grootgebracht zijn door mensen. Doordat ze met de hand zijn grootgebracht worden ze meteen tam en aanhankelijk naar mensen toe. Handopfok agaporniden zijn intelligente huisdieren die niet bang zijn voor mensen. Doordat ze zo tam zijn leren ze vlug trucjes indien je ze dingen wilt aanleren. Je moet je wel realiseren dat handopfok agaporniden geen speelgoedbeestjes zijn waarmee je alles kunt doen. Ze kunnen bijterig worden als ze kwaad zijn of ze iets niet aanstaat!

Behalve de goede opvoeding voor de aanschaf is de manier waarop u met de vogel omgaat daarna dus bepalend voor het gedrag.

Natuurbroed zijn jongen die door de ouders geheel zijn grootgebracht en nadat ze zelfstandig eten verkocht worden. Deze vogels zijn niet gewend aan mensen en zijn vaak nerveus, vliegerig, druk en bijterig. Het is mogelijk om deze dieren tam te krijgen, maar het vergt veel geduld, tijd en kennis. Wij hebben echter nog nooit in 12 jaar een wilde agapornis zo tam zien worden als een met de hand groot gebracht exemplaar.
 


 

 

ContactDierenartsen | Reacties | Faqs

Copyrights tammevogels.nl