Kortwieken

Home | Vogelsoorten | Nieuwsbrief Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura Hypoxantha, Molinae, Frontalis en Perlata Lepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 

Er schijnen nogal wat misverstanden te bestaan omtrent het kortwieken. Dwz het in knippen van de vleugel. Ook bestaan er verschillende meningen en visie's van zowel geschoolde als niet geschoolde vogel trainers over dit onderwerp. Dat kan en mag natuurlijk allemaal. Wij werken echter met onze visie en vertellen er hieronder wat meer over.

Wij knippen nooit de vleugels in om de vogel tam te laten lijken.

Bekijk de Vogel Video Tip over Kortwieken via DEZE LINK.

Allereerst wordt de vogel met veel aandacht en zorg tam gemaakt. Mocht het eventueel noodzakelijk zijn dat de vogel tijdens het leren vliegen niet te hard of te ver weg kan door meer volwassen vogels in dezelfde ruimte te gaan volgen, dan kan dat een aanleiding zijn de vleugels te 'kortwieken'. Dit ter bescherming van de vogel zelf, zodat deze zich niet te pletter vliegt tegen een raam bijvoorbeeld, tijdens het volgen van een volwassen vogel, die wel al heeft leren sturen en vliegen in dezelfde ruimte. Dit heeft echter niets te maken met het rigoreus afknippen van vleugels noch leewieken noch verminken van de vogel.

Een gebroken nek is een stuk erger dan een deels afgeknipte vleugel in ieder geval.

Let wel, wij zullen absoluut nooit uit zichzelf uitgevlogen jongen kortwieken en dan als tam aan u voorstellen!

U kunt dit vaak direct aan het gedrag herkennen. De vogel wil dan alleen maar weg, maar kan dit niet vanwege het ontbreken van draagveren.

 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vogels kortwieken. Deze prachtige Pyrrhura Perlata laat zelf al zien hoe zijn vleugel een halve centimeter is gekortwiekt, waardoor hij veel beter binnenshuis kan vliegen.

Wij kortwieken uitsluitend om de volgende 2 redenen indien noodzakelijk:

  1. Een jonge vogel wordt ongeveer 0,5 centimeter gekortwiekt pas op het moment dat deze gaat uitvliegen en dus meestal rond de 8 weken oud is. De vogel is dan al zeer goed gesocialiseerd en gewend met ons om te gaan. Dit om de jonge vogels te beschermen tegen te harde botsingen met de nog onbekende zaken als ramen, deuren, muur en plafond. Er vliegen ook volwassen vogels door het huis bij ons en de jongen willen daar graag met dezelfde vaart achteraan en dat moeten ze eerst nog leren uiteraard.
  2. Door slechts een geringe inkorting van beide vleugels, wordt de draagkracht daarvan verminderd. Dit heeft tot gevolg dat de vogel meer slagen moet maken om dezelfde afstand af te leggen als voor het kortwieken. Onze jonge vogels weten echter het verschil niet, omdat ze op tijd worden ingeknipt, zodat ze direct leren vliegen met iets minder draagkracht dan in de natuur waar ze veel grotere afstanden moeten kunnen afleggen. Binnenshuis gaat het erom dat de vogel goed kan manouvreren in een kleine ruimte en door dit vliegen met meerdere slagen dus net zo goed in lichamelijke conditie blijft als wanneer hij zonder gekortwiekt te zijn in de natuur zou leven. Door een tamme vogel niet te kortwieken, zal hj veel minder inspanning moeten verrichten om zich te verplaatsen. In combinatie met het voer wat de gemiddelde vogel in huis krijgt voorgeschoteld, zal dit absoluut leiden tot een sterk verminderde conditie en in de meeste gevallen tot een verkorte levensduur. Elke dag naar Mc Donalds en nooit of zelden sporten, is een levensstijl die ons mensen ook niet veel goed zal doen.
 

 
 
 
 
 
 
 

  ContactDierenartsen | Reacties | Faqs

tammevogels.nl 1984-2020 | Disclaimer | Privacy Policy | Voorwaarden | VLC