Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura Hypoxantha, Molinae, Frontalis en Perlata Lepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 Frontalis | Molinae | Hypoxantha | Perlata Lepida | Perlata Perlata | Rupicola | Blog
 

Pyrrhura Algemeen

 
Lees meer: Mijn eerste Pyrrhura
 
Enkele ondersoorten op een rij:
 
GeelzijdeparkietGroenwangparkietBruinoorparkiet 
HypoxanthaMolinaeFrontalis 
    
 
ParelparkietRoodbuikparkietSteenparkiet 
Perlata LepidaPerlata PerlataRupicola Sandiae 
 
 
 
 

Binnen het geslacht Pyrrhura wat voorkomt in Zuid-Amerika kennen we tenminste 16 verschillende soorten.

Van tien van deze soorten zijn er ook nog eens 39 ondersoorten bekend.

Voor uitvoerige informatie omtrent de aanschaf en verzorging van een tamme Pyrrhura kan ik u het boek adviseren: 'Pyrrhura's in Huis'. Hierin gaan we diep in op allerlei aspecten van de pyrrhura in het algemeen en ook specifiek per soort. Het is een gids en naslagwerk wat u lange tijd zult blijven raadplegen. U kunt het eventueel bestellen via deze link.De verschillende soorten

In Nederland zijn voor vrijwel alle soorten Pyrrhura’s Nederlandse namen bedacht. We noemen al gauw iets wat gekleurd is en kan vliegen een 'parkiet', maar of dit terecht is voor wat betreft de Pyrrhura, laat ik even in het midden. Het onder kwekers meest bekende boek is wellicht de Lexikon der papageien, Band 4 van Thomas Arndt. Voor het benoemen en rangschikken van de verschillende soorten en ondersoorten houdt ik de daarin vermelde volgorde hier ook even aan.

In het jaar 1960 werd op de wereldtentoonstelling hier in Rotterdam voor het eerst de Pyrrhura Perlata (Roodbuikparkiet) geintroduceerd. De overbekende Brazilliaanse voetballer Pélè stuurde de vogel in. In die tijd werd nog vrijwel niet gekweekt met deze dieren en kon je gerust duizenden guldens neertellen voor zo'n vogel. Pas later werd de bekendheid van de pyrrhura vergroot door allereerst de Molinae ( Groenwangparkiet) en de Frontalis( Bruinoorparkiet).

 

Huisvesting

Zelf gebruiken wij een volière met een afmeting van 4 x 1 x 2,5 wat een goede behuizing is voor een of twee koppels. Een nachtverblijf is ook noodzakelijk en het is af te raden de vogels tijdens de winterperiode in Nederland buiten te laten.

Ze zijn gek op badderen en hangen zich dan bij weer of geen weer te drogen aan het gaas, wat zeker in de winter desastreuze gevolgen kan hebben als het vriest.

Een Pyrrhura kan ook in een broedkooi worden gehouden. Als minimale afmeting zou ik daarvoor het volgende aanhouden: 1,50 x 0,50 x 0,50.

Per soorten Pyrrhura hebben we in de loop der jaren lichte verschillen gemerkt. Zo is de hypoxantha van nature wat feller dan bijvoorbeeld de Molinae en de Frontalis.

Omdat het erg energieke vogels zijn die graag met grote vaart hee en weer vliegen, is het verstandig een grote voliere nemen en niet te veel vogels tegelijk er in te plaatsen. In de natuur leven ze tussen rotsen en zoeken daar hun schuilplaats om te slapen. Zorg dus altijd voor een  goed nestblok waar ze in terecht kunnen. Dit is meteen een prima bescherming tegen de kou en tegen wind samen met een goede bodembedekking erin. Wij gebruiken hiervoor een mengsel van zaagsel en fijne beukenhout snippers.

Bij ons zijn buitenverblijf en binnenverblijf gescheiden door een afsluitbaar luikje. Binnen hangen de nestkasten, zodat bepaalde vogels zowel 's zomers als 's winter kunnen broeden. Bijkomend voordeel is dat op deze manier de vogels 's morgens binnen zitten als je de luikjes dicht houdt, waardoor je zelf wat langer kunt uitslapen als de volière binnen gehoorsafstand van de slaapkamer is gebouwd!


Karakter van de Pyrrhura

Pyrrhuras zijn slim en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ook raken ze gewend aan dagelijkse patronen van voeren en verzorgen van het verblijf. Ze leren snel hun verzorgers kennen en zullen na een tijdje niet aarzelen naar je toe te komen of zelfs uit je hand te eten.

Gelukkig hebben wij het voorrecht onze tuin met kweekvogels op enige afstand van de woning te hebben. Herdoor hebben we geen last van geluid. Bedenk wel dat als u meerdere pyrrhuras dicht bij huis wilt kweken of houden in een volière er flink wat geluid geproduceerd zal worden. Niet zor eg bij bijvoorbeeld paptagonische rotsparkieten of verschillende kweekparen aratinga's, maar toch wel weer iets meer dan bij de gemiddelde valkparkiet. Ze zijn er alert en reageren onmiddellijk op plotselinge gebeurtenissen.


Welke Voeding?

Afwisseling is aan te bevelen, maar dat geld voor alle vogels eigenlijk net als voor onszelf. Als basis voer is Teurlings 228 een prima oplossing. Dit uitgekiende zaadmengsel bevat een gebalanceerde keus van voedzame zaden en is oorspronkelijk bedoeld voor de agapornis. Echter mede door de aanwezigheid van verschillende gedroogde bessen is het uitstekend voor de Pyrrhura's. Er zitten weinig zonnepitten in wat de vitaliteit bevorder. Ook wanneer u minder veel ruimte heeft, worden de vogels niet snel te vet door dit voer.

Basis voer wil niet zeggen dat het daarbij ma blijven. Voor goede kweekresultaten is er meer nodig. Verse groete voor de mineralen en fruit voor de vitaminen is een must. Uiteraard hebben ze net als elke kromsnavel grit en/of maagkiezel nodig, maar dat spreekt voor zich.Broeden

Onze Pyrrhura’s broeden in de ruimtes met klimaatbeheersing vrijwel het hele jaar door. De vogels die buiten zijn beginnen meestal in april - mei. beginnen meestal zo rond april, mei met het broedproces. Ze paren dan op de stok. Opvallend is dat ze niet als andere vogels bovenop elkaar springen, maar zijdelings paren.

De nestskasten hebben een formaat van 20 tot 40 cm vierkant en 50 cm hoog. Veel kwekers gebruiken kleinere kasten, maar bij mij geld wat werkt houdt dat zo. Het invlieggat heeft meestal een doorsnee van minimaal 6 cm. Net als bij andere soorten is het ook hier handig voor de vogels om een stukje gaas aan de binnenkant van het blok te maken, zodat ze makkelijker omhoog kunnen klimmen. Voor bodem ofwel als nestmateriaal gebruik ik een mengsel van beukenhout snippers

Wanneer de nestkasten op een donkere plaats worden gehangen, moet het invlieggat niet richting het licht staan.

Om het 'nestje bouwen' aan te moedigen hang ik meestal wat kleine verse wilgentakjes in de blokken. Hier gaan ze zelf mee aan de slag door ze te strippen en in het nest te verwerken. Mijn pyrrhuras leggen vrijwel altijd 4 tot 8 eitjes over een periode van een week tot 10 dagen. Het duurt rond de 21 dagen voordat het eerste eitje uitkomt, maar is afhankelijk hoe ze broeden. Omdat er best een aantal dagen tussen het eerste en het laatste legsel zit, is er ook aanzienlijk een leeftijdverschil tussen het eerst geboren en laatst geboren jong.

Het ringen van de pyrrhura moet je uitteraard zorgvuldig doen, maar bij mijn perlata's moet dit echt snel en doeltreffend gebeuren, want ze zijn gevoelig voor nestcontrole en stress. Het is opvallend dat de frontalis en de molinae daar minder problemen mee lijken te hebben. Kijk ik echter te vaak in de kasten van de perlata's dan bestaat de kans dat er de volgende dag alleen nog dode vogels in het blok liggen.

Als ze veel jongen hebben dan ringen we na een dag of 12, omdat ze dan allemaal de geschikte grootte hebben. Is het een klein nestje dan kan dat meestal al bij een dag of 8.

De ringmaat voor de Pyrrhura is 6 mm. Bij een leeftijd van rond de 8 weken vliegen de jongen uit. Dit gebeurd overigens ook op die leeftijd als ze thuis worden opgevoed. Handopfok vogels groeien bij ons wat sneller en worden wat forser, omdat ze haast extreem goed verzorgt worden. Ze krijgen het best gebalanceerde voer en zitten in een haast steriele omgeving met de perfecte temperatuur, totdat ze groot genoeg zijn om los in de woonkamer te mogen verblijven.

Tot zover de inleiding over de Pyrhurra’s en hun verzorging. De meest voorkomende soorten worden op onze website apart behandeld.

 

 

Trainen en Tam maken

Hoe gedraagt een tamme Pyrrhura zich?

Deze vraag is in z'n algemeenheid te beantwoorden met: speels, creatief, gezellig, pittig en veel communicerend.

Het verschil tussen de soorten onderling is qua gedrag als tamme vogel meer afhankelijk van de opvoeding dan van de soort.

Zoals bij de meeste tamme vogels, is de opvoeding van essentieel belang. Een verkeerd getrainde vogel kan erg irritant zijn, vanwege het snerpende geluid dat ze kunnen produceren.

Daartegenover staat dat een goed opgevoede Pyrrhura kan praten, intelligent genoeg is om allerlei kunstjes te leren en zeer vredelievend is. Ze kunnen heel erg aanhankelijk doen en hebben vooral wanneer ze alleen gehouden worden de nodige aandacht nodig.

Eenmaal de baby en kleuterfase voorbij, lenen ze zich er goed voor om allerlei kunstjes te leren. Er bestaan hierover allerlei wilde ideeën, met name bij mensen die zich tot de 'gevestige vogel orde' menen te mogen rekenen. Boekenschrijvers en quasie wetenschappelijk onderlegden hebben de meest extreme anti vogel trainings opvattingen. Hoofdzakelijk omdat ook hier geld: onbekend maakt onbemind. Vogels kweken is één ding, maar met vogels samen leven is iets heel anders.

Wil je een tamme pyrrhura in huis houden dan gaat dit tot op zekere hoogte zonder al te veel moeite prima. Weet je echter meer over de achtergronden van dit dier vanuit de natuur, bijvoorbeeld dat het uitermate energieke vogels zijn die continue actief zijn, dan zul je begrijpen dat je hem niet alleen in een kooitje in de huiskamer moet zetten.

Vanwege hun intelligentie kun je veel met ze bezig zijn. Het leren van kunsjtes is daarom ook geen domme circus achtige bezigheid, maar veel eerder een noodzakelijk bezigheids therapie zou je kunnen zeggen. Ze hebben behoefte aan veel contact en vinde het blijkbaar prachtig om iets te doen voor een beloning. We kennen verschillende pyrrhura eigenaren die zelf meer geavanceerde truc hebben aangeleerd aan hun vogel, zoals woordjes zeggen op commando, bal spelletjes doen waarbij de vogel iets moet oppakken en moet neer leggen.

Hier is ontzettend veel meer over te zeggen. Heeft dat uw interesse, overweeg dan eens onze speciale vogel trainingscursus te doen: www.birdbox.nl.

 

 

Ik heb een Pyrrhura, en wat nu?
 
 

Welke Pyrrhura's zijn allemaal bekend?

 
Pyrrhura cruentata (Blauwkeel parkiet)*

Pyrrhura frontalis frontalis (Bruinoor parkiet)*
Pyrrhura frontalis chiripepe (Paraquay bruinoor parkiet)*
Pyrrhura frontalis devillei (Deville’s parkiet)*
Pyrrhura cruentata
Pyrrhura frontalis frontalis
Pyrrhura perlata perlata
Pyrrhura perlata perlata (Roodbuikparkiet)*
Pyrrhura perlata lepida (Waglers parel parkiet)*
Pyrrhura perlata coerulescens (Miritiba parel parkiet)*
Pyrrhura perlata anerythra (Neumans parel parkiet)
Pyrrhura molinae molinae (Groenwangparkiet)*
Pyrrhura molinae australis (Argentijnse groenwang parkiet)*
Pyrrhura molinae phoenicura (Schiegels groenwang parkiet)
Pyrrhura molinae hypoxantha (Geelborst groenwang parkiet)*
Pyrrhura molinae restricta (Palmarito groenwang parkiet)*
Pyrrhura leucotis leucotis (Witoor parkiet)*
Pyrrhura leucotis griseipectus (Braziliaanse witoor parkiet)*
Pyrrhura leucotis pfrimeri (Pfrimers witoor parkiet)
Pyrrhura leucotis emma (Emma’s witoor parkiet)*
Pyrrhura leucotis auricularis (Monagas witoor parkiet)
Pyrrhura molinae molinae
Pyrrhura perlata lepida
Pyrrhura leucotis auricularis
Pyrrhura picta picta (Geschilderde parkiet)*
Pyrrhura picta amazonum (Santarém parkiet)*
Pyrrhura picta microtera (Kleine bonte parkiet)
Pyrrhura picta lucianii (Prins lucians parkiet)
Pyrrhura picta roseifrons (Rozekop parkiet)*
Pyrrhura picta subandina (Jaraquiel parkiet)
Pyrrhura picta caeruleiceps (Magdalena parkiet)
Pyrrhura picta pantchenkoi (Pantchenko parkiet)
Pyrrhura picta eisenmanni (Azureo parkiet)
Pyrrhura egregia egregia (Roodschouder parkiet)*
Pyrrhura egregia obscura (Gran-Sabana parkiet)
Pyrrhura picta picta
Pyrrhura picta roseifrons
Phyrrhura egregia egregia
Pyrrhura viridicata (Santa Marta parkiet)
Pyrrhura orcesi (El oro parkiet)
Pyrrhura melanura melanura (Zwartstaart parkiet)
Pyrrhura melanura souancei (Souancé zwartstaart parkiet)*
Pyrrhura melanura berlepschi (Berlepsch’s parkiet)*
Pyrrhura melanura pacifica (Pascifische zwartstaart parkiet)*
Pyrrhura melanura chapmani (Chapmans parkiet)*
Pyrrhura rupicola rupicola (Zwartkop parkiet)*
Pyrrhura rupicola sandiae (Sandia parkiet)*
Pyrrhura albipectus (Witnek parkiet)
Pyrrhura rupicola sandiae
Pyrrhura hoffmanni
Pyrrhura rupicola sandiae
Pyrrhura hoematotis hoematotis (Roodoor parkiet)
Pyrrhura hoematotis immarginata (Cubiro roodoor parkiet)
Pyrrhura calliptera (Bruinborst parkiet)
Pyrrhura rhodocephala (Roodkop parkiet)*
Pyrrhura hoffmanni hoffmanni (Hoffmans parkiet)*
Pyrrhura hoffmanni gaudens (Chiriqui parkiet)

* = soorten die in Europa in avicultuur voorkomen
 
 
 
 
 
 
 
 
Videos van anderen...
 

 

 
 
 

ContactDierenartsen | Reacties | Gastenboek | Faqs

©®™ Copyrights