Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Voor veel vogels is het vaak beter om ten minste per 2 gehouden te worden. Ook per stel blijven onze vogels absoluut tam. Daarom krijgt u altijd korting, wanneer u besluit 2 of meer vogels tegelijk over te nemen...
 Molinae | Hypoxantha | Perlata Lepida | Perlata Perlata | Rupicola
 
Pyrrhura Frontalis - Bruinoorparkiet
 

Bij de Phyrrhura frontalis frontalis onderscheiden we drie soorten:

Pyrrhura frontalis frontalis (Bruinoor parkiet)

Pyrrhura frontalis chiripepe (Paraquay bruinoor parkiet)

Pyrrhura frontalis devillei (Devilleís parkiet)


 

Waar komt hij voor?

De Pyrrhura frontalis frontalis heeft zijn verspreidingsgebied in Zuidoost BraziliŽ. van Zuidoost Bahia tot aan Rio Grande do Sul. De P. f. chiripepe heeft zijn verspreidingsgebied van Zuid Paraquay, Uruquay tot Noord ArgentiniŽ en de P. f. devillei is te vinden in Oost-Bolivia, Noord Paraquay en Zuidwest Matto-Grosso in BraziliŽ.

Natuurlijke leefomgeving

Buiten de broedtijd leven ze in groepjes van 10 tot 15 vogels. Ze zijn weinig schuw. Wanneer ze in de bomen zitten zijn ze vanwege hun kleur moeilijk te onderscheiden. Het zijn zeer sociale dieren die graag in groepsverband leven. Op voeder- en slaapplaatsen komen zwermen voor van honderden vogels. Ze vallen dan vooral op door hun lawaai. In BraziliŽ worden ze vaak samen gezien met de Tirica parkiet (Brotegeris tirica). In het wild bestaat hun voeding overwegend uit allerhande (boom)vruchten, bloesem, zaden en bessen. Regelmatig bezoeken ze maisvelden- en graanvelden en kunnen hier dan behoorlijke schade aanrichten.

Beschrijving:

De vogel heeft een lengte van ca. 26 cm. De geslachten zijn gelijk. Jongen lijken op de ouders maar zijn in het geheel wat matter van kleur en hebben donkere irissen.

 

Tamme Frontalis

Ook als tamme vogel in huis is de Pyrrhura Frontalis een prima keus. Net als de andere ondersoorten is ook deze mits op de juiste manier met de hand grootgebracht erg geschikt als gezelschapsdier.

Door hun intelligentie heeft men er een clown in huis bij.

Ze kunnen veel leren, praten zelfs al moet men zich daar niet te veel van voorstellen.

Er wordt wel gezegd dat de Frontalis de meest geschikte zou zijn om als tamme vogel in huis te nemen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het absoluut niet uitmaakt welke soort hiervoor gekozen wordt. Wat dus wel van groot belang is, dat bij aanschaf 100% zeker is dat de vogel vanaf de juiste leeftijd op de juiste manier is opgevoed.

 

Is het daar ergens mis gegaan dan wordt het al snel een drama. Ze kunnen aardig krijsen als ze daarvoor een aanleiding gegeven wordt, zijn enorm actief en houden van veel communiceren met de verzorger en/of soortgenoten.


Pyrrhura Algemeen

 

 

ContactDierenartsen | Reacties | Gastenboek | Faqs

©ģô Copyrights