Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura, Valkparkieten en Agapornis. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 Frontalis | Molinae | Hypoxantha | Perlata Perlata | Rupicola
 
Pyrrhura Perlata Lepida   Nu Beschikbaar?

Parelparkiet  (pyrrhura perlata lepida)


De parelparkiet is een ondersoort van de pyrrhura perlata perlata (roodbuikparkiet) en kent naast de lepida nog 2 ondersoorten waarvan ik alleen de coerulescens behandel.

Om over deze soort iets te schrijven is geen gemakkelijke zaak. De huidige lepida is namelijk zo vaak gekruist met de coerulescens dat er waarschijnlijk nog maar zeer weinig zuivere exemplaren te vinden zijn. In het verleden werd meestal de meest blauwe vogel altijd coerulescens genoemd. Dit is zonder meer onjuist! De verschillen tussen lepida en coerulescens zijn zeer subtiel, de wangkleur, halstekening en rugkleur zouden volgens Arndt de voornaamste verschillen zijn. Maar persoonlijk vind ik de foto’s die hij laat zien niet geheel in overeenstemming met de tekst waarin hij ze beschrijft.

Eigenlijk is geen vogel gelijk aan de andere, tevens voldoet er geen een 100% aan de beschrijving van een van beide ondersoorten.

De reden dat ik ze toch kweek is vrij simpel. Het is een zeer mooie vogel, die je helaas steeds minder ziet en waarvan de kwaliteit drastisch is afgenomen. Mooie blauwe vogels zie je zelden. Bovendien zou het enige alternatief zijn dat deze vogels in gevangenschap uitsterven, omdat er geen raszuiver exemplaar voorhanden is.

Persoonlijk vind ik de indeling , mede gezien hun aaneengesloten verspreidingsgebied in de natuur, in 2 ondersoorten ook twijfelachtig. Maar zolang dit de geldende leer is zal ik mij hierbij maar neer moeten leggen.

Ik heb mijn koppels zo verpaart dat de in kleur meest gelijke bij elkaar zitten. De vogels met blauwe wangen bij die met blauw, met blauwgroene wangen bij een andere met blauwgroen. Ik betwijfel echter of dit bij de nakweek ook weer mooi terugkomt.


De kweek van deze vogels is redelijk simpel. Het zijn vrij makkelijke vogels wat dit betreft. Ze leggen vaak veel eieren waarvan ook een groot aantal uitkomt. Op het moment heb ik en koppel met 6 jongen, dit koppel had 9 eieren gelegd, 1 was onbevrucht, 2 afgestorven.

Zoals met alle pyrrhura’s, zorg dat het blok niet te licht hangt! Dat is een van de weinige dingen die ze van kweken afhoudt.

 

Pyrrhura Algemeen

 

 

ContactDierenartsen | Reacties | Gastenboek | Faqs

©®™ Copyrights