Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura Hypoxantha, Molinae, Frontalis en Perlata Lepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 
De Valkparkiet
 
Direct Beschibaar
 

Aanschaf

De overweging:

Bedenk goed voordat er en valkparkiet als huisgenoot gekozen wordt. De valkparkiet is een grote parkiet, die in een redelijke grote kooi thuis hoort. Als huisgenoot vraagt de tamme vogel veel aandacht, vervuild de kooi en wellicht ook de omgeving. Ze kunnen ook flink bijten en aardig wat lawaai produceren.

 

De kosten:

Na de aanschaf van de tamme valkparkiet, kooi en eerste levensbehoeften komen er nog meer kosten: lekkernijen, fruit, basisvoer, eivoer, trostgierst, vervanging van zitstokken en voerbakjes. Houdt er ook rekening mee dat de valkparkiet ziek kan worden en een dierenarts en soms een gespecialiseerde vogelarts nodig heeft. Hierbij komen ook vaak kosten van medicijnen en vitamines.

 

Een mannetje of vrouwtje?:

Als het aankomt op nieuwsgierigheid of aanhankelijkheid maakt het niet uit. Een mannetje echter zal sneller aandacht vragen door middel van geluid te maken of een fraai deuntje te fluiten.

Ook vertonen  mannetjes echt "macho" gedrag, ze lopen dan met de vleugels iets van het lichaam af, kuif rechtop, borst naar voren.

De kans dat een valkparkiet mannetje praat is soms groter dan bij een vrouwtje. Vrouwtjes daarin tegen verdoen geen tijd door de "macho" uit te hangen maar zijn meer in voor partnerschap. Ze maken ook minder geluid en als ze geluid maken gaat het vaak zachter dan bij een mannetje. Toch zijn de meeste factoren veel meer van opvoeding afhankelijk dan van geslacht.

 

Jonge tamme valkparkieten:

Bij een jonge valkparkiet is vaak niet zeker vast te stellen wat het geslacht is. Uitzondering dan bij diverse kleur mutaties. Wacht dan op de eerste rui waarna met meer zekerheid vastgesteld kan worden of het een man of pop is. Is het dan nog niet duidelijk qua verenpak, dan valt het vaak op te maken uit het gedrag van de valkparkiet.

 

Het dagelijkse leven van een tamme valkparkiet

Dagelijks het voer en water verversen, eventueel fruit van de vorige dag verwijderden. De valkparkiet is in de morgen altijd erg actief en laat de valk daarom ook zoveel mogelijk los vliegen. De behuizing van de valkparkiet is vaak te klein voor de valk om daar dagelijks in door te brengen. Om toch de vleugels te kunnen strekken zullen we de valkparkiet regelmatig los moeten laten vliegen, het liefst meerdere malen per dag.

 

Een of twee tamme valken?

Om een valkparkiet echt tam te krijgen kan deze het best alleen opgevoed worden, de valkparkiet gaat de mens dan als partner zien. Ook in het verdere leven van de valkparkiet blijft deze de mans als partner zien. Wordt er echter een tweede bij geplaatst dan wordt voor de valkparkiet de link echter logischer om meer naar de andere valkparkiet toe te trekken. Ook geven ze dan veel aandacht aan elkaar. Wat bij een alleen gehouden valkparkiet dus vaak vergeten wordt, de valkparkiet die alleen zit heeft veel aandacht nodig van de verzorger(s).

 

Valkparkieten kunnen tot ongeveer vijfentwintig jaar oud worden. Poppen kunnen na twintig jaar nog leggen, maar de eieren zijn dan niet altijd meer bevrucht. Het zijn ideale vogels voor de beginnende liefhebber: ze zijn winterhard, kweken gemakkelijk en zijn niet agressief. Bovendien komen er steeds meer mutaties, waardoor de kweek nog aantrekkelijker wordt. Opvallend is dat de jongen in het blok veel uitwerpselen produceren, zodat het van belang is dat hierin vochtopnemend materiaal wordt gedeponeerd. Dit moet niet te fijn zijn omdat anders de jongen ademhalingproblemen kunnen krijgen door het stuiven.

Tenslotte kan aan een valkparkiet veel plezier worden beleefd als huisdier. Als een vogel vlak voor het uitvliegen uit het nest wordt gehaald en verder met de hand wordt bijgevoerd dan doet hij niet onder voor de doorsnee amazone of grijze roodstaart. Hij wordt dan zeer tam en aanhankelijk. Het enige is dat hij niet zal leren spreken; afgezien van enkele woordjes die hij/zij vaak heeft gehoord, maar dat doen echter ook lang niet alle papegaaien.

 

Tam maken

Een valkparkiet heeft een paar dagen tot een week nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving en kooi. Laat de valkparkiet daarom langzaam wennen aan uw hand in de kooi, na een paar keer zal de valkparkiet op uw hand gaan zitten. Let wel op: valkparkieten kunnen erg hard bijten, wordt vooral niet boos op de valkparkiet wanneer u met de hand in kooi gaat en gebeten wordt. Het is tenslotte de omgeving van de valkparkiet. Wen de valkparkiet vervolgens om uit uw hand te laten eten, door lekkere hapjes te geven. Door dit vaak te doen, en tegen de valkparkiet te praten, kunt u langzaam steeds meer van de valkparkiet vragen. Als de valkparkiet niet meer bang is, komt deze vanzelf op uw schouder zitten als deze uit de kooi is. Dit kost echter veel tijd en geduld!

 

Jongere valkparkieten worden sneller tam dan de oudere. Ook valkparkieten die uit een volière komen zijn veel moeilijkere tam te krijgen dan valkparkieten die in huis geboren zijn. Wordt de valkparkiet alleen gehouden, dan wordt deze vaak  sneller tam dan wanneer er twee of meer valkparkieten worden gehouden. Twee of meer valkparkieten is echter wel natuurlijker voor de vogel, maar wordt de vogel alleen gehouden dan gaat deze de mens als soortgenoot zien.

Schaft u tegelijkertijd twee jonge speciaal door www.babyvogels.nl getrainde valkparkieten aan en blijft u deze vogels regelmatig aandacht geven dan blijven ze beslist net zo tam.

 

Door regelmatig een rondje door de kamer te vliegen, blijft de valkparkiet in goede conditie. Een valkparkiet moet minimaal 4x per week een paar uurtjes uit de kooi. Laat de niet tamme en/of wilde valkparkiet echter nooit zonder toezicht los! Ze zijn namelijk vernielzuchtig, waardoor ze in planten, boeken, snoeren, meubels zullen gaan bijten.

Ook een tamme valkparkiet moet u niet alleen in huis los laten zonder toezicht.

Pas op voor open ramen en deuren, openhaard, plafondventilatoren, andere huisdieren etc. En bedek de ramen, want de valkparkiet vliegt naar het licht toe, en weet nog niet wat een raam is, mocht de valkparkiet toch tegen een raam gevlogen zijn heeft de valkparkieten vaak een hersenschudding of erger. Doet de valkparkiet raar nadat deze tegen een raam is aan gevlogen neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw vogelarts.

        

Valkparkieten kunnen uren bezig zijn met de verzorging van hun veren. Ze doen dit vol overgave, leggen veertje voor veertje goed en schudden alle stof en schilfers uit hun verenpak. Doen ze dit, terwijl ze bij u zitten dan voelen ze zich erg op hun gemak.

 

Rui

Valkparkieten ruien ongeveer twee maal per jaar. Hun echte eerste rui begint als ze ongeveer een half jaar oud zijn. Op jongere leeftijd verliezen ze wel regelmatig nog wat donsachtige veertjes en tussen twee in ruiperiodes kunnen valkparkieten ook wat veren verliezen. Als je valkparkiet een goede voeding krijgt met voldoende, fruit, groenten en eikrachtvoer zal de rui geen problemen geven. Ze zullen wel wat minder mooi in de veren zitten. Kale plekken zijn niet normaal, en ander gedrag ook niet ( veel slapen, stil enz. ). Wat multivitaminen toevoegen aan het drinkwater is aan te bevelen. Dit is gebruiksklaar verkrijgbaar in elke dierenzaak.

 

Douchen

Het is goed voor hun verenpak als valkjes regelmatig gedoucht worden. Vul een schone plantenspuit waar geen plantenvoeding of gifstoffen in hebben gezeten met lauw water. Zet hem op de zachte brush stand en spuit voorzichtig net boven het valkje zodat het water naar beneden dwarrelt. In het begin zullen ze het misschien niet fijn vinden, maar als je het regelmatig doet ( in de zomer mag het dagelijks ) dan gaan bijna alle valkjes het geweldig vinden en gaan ze de gekste fratsen uithalen om te zorgen dat ieder veertje nat wordt. Pas wel op dat ze geen kou vatten, zeker in de winter en spuit bijvoorkeur 's morgen en niet 's avonds.

 

Ziekte 

Valkparkieten zijn over het algemeen sterke vogels en als ze een goede voeding krijgen, voldoende beweging krijgen en de kooi en de omgeving goed schoongehouden worden zullen ze niet snel ziek worden.

Wanneer je ziet dat het valkje "anders is dan anders" ga dan meteen naar de vogelarts. Vogels laten net als andere prooidieren, zoals knaagdieren pas zien dat ze ziek zijn als ze al heel erg ziek zijn. Als ze namelijk in het wild laten merken dat ze wat mankeren worden ze door de roofdieren als eerste gepakt. Nooit een dagje afwachten, meteen langs de vogelarts. Anders kan het gebeuren dat je te laat bent en de vogel dood gaat.

Symptomen die je o.a. kunt zien zijn; veel bol zitten ( bol zitten tijdens slapen is wél normaal! ), vleugels laten hangen, snelle ademhaling, met open bek ademen, niezen, prut uit de neusgaten, niet eten of drinken, vermageren, diarree, veel slapen waarbij hij op twee poten zit i.p.v. op één, stil in een hoekje zitten, lusteloos, ontstoken ogen... allemaal redenen om langs de dierenarts te gaan.

 

Ontwormen

Wij ontwormen de valkparkieten voor het broedseizoen en als er een nieuwe valkparkiet bijkomt. Ook alle jonge vogels worden ontwormt voordat ze de deur uit gaan bij ons.

Omdat mijn vogels deels niet buiten zitten is dit voldoende. Heb je de vogels buiten zitten en kan er ontlasting van buitenvogels in je volière komen, ontworm dan minstens twee keer per jaar. Een veilig middel is iverquantel drops van astfarma. Je kunt dit bij je dierenarts kopen. Het zit in een 10 ml flesje en je doet ongeveer 3 druppels rechtstreeks in de bek. Eventueel na 3 weken herhalen. Je kunt het ook op een stukje appel doen, maar mijn valkjes trappen daar niet in.

 

Luis en mijt

Het kan zijn als je een valkparkiet in een dierenwinkel, handelaar of grote kweker koopt dat de vogel luis of mijt heeft. Je kunt dit controleren door op de bodem van de kooi wit papier te leggen. Als de vogel luis of mijt heeft kun je ze op het papier zien als er één afvalt.

Ook kun je soms de larven waarnemen. Iverquantel werkt ook tegen luis en mijt. Daarnaast kun je de kooi behandelen met een speciale vogelspray verkrijgbaar in de dierenwinkel. Bij hobbykwekers en bij mensen die af en toe een nestje hebben zul je minder snel luis of mijt zien, omdat ze minder vogels hebben en ze daarom beter in de gaten kunnen houden.

Roken: Dat roken niet gezond is weten we allemaal. Maar vogels kunnen er niet goed tegen als er veel gerookt wordt. Ze kunnen ernstige luchtwegaandoeningen krijgen. Rook dus niet in de kamer waar de vogels zitten.

Veel plezier met uw valkparkiet!

Meer info over het kweken met valkparkieten

 

 

 ContactReacties | Gastenboek | Faqs

copyrights reserved babyvogels valkparkiet