Vitamines

Home | Reacties | Aanbod | Faq's

Nieuwe Vogels Geboren: Pyrrhura Hypoxantha, Molinae, Frontalis en Perlata Lepida. Verschillende Valkparkieten en Agapornissen. *** Klik HIER! ***    NIEUW: Prachtige Hardhouten Java Trees en Speeltuinen........
 

Kiemzaad voor kleine parkieten en tropen

Vitamines en mineralen kunnen ook op een natuurlijke wijze worden verstrekt. Daarvoor kan men Kiemzaad gebruiken. De kiem van zaden en granen bevatten 150% tot wel 700% meer vitamines eiwitten en mineralen dan een gewone zaadmengeling. Het is daarom aan te bevelen uw vogels aan gekiemde zaden te laten wennen en deze b.v. 1 tot 2 keer per week te geven.


Spoel het kiemvoer eerst goed af en zet het 1 etmaal onder water op een donkere plaats. Daarna het water afgieten en goed spoelen. Het kiemvoer doet u daarna b.v. in een natte doek en bewaart het op een donkere, maar warme plaats, b.v. in de keuken. Elke dag spoelen en opnieuw in de natte doek wikkelen. Na enkele dagen komen de kiemen tevoorschijn. Deze mogen niet langer worden dan een halve centimeter omdat anders de kracht eruit gaat. Direct na het kiemen aan uw papagaaien geven. Kiem niet meer dan nodig is voor direct gebruik want u kunt het niet bewaren in verband met schimmelvorming.


Mogelijke Samenstelling:

50% Gepelde haver
10% Plata Millet
10% Tarwe
8% Katjang Idjoe
6% Kardi
5% Zilver Millet
4% Zilverrijst
4% Japans Millet
3% Raapzaad


 

Vitamine C

Vitamine c of ook wel ascorbinezuur genoemd is een vitamine die bijna nooit een tekort levert bij de vogels enkel bij vergiftiging, uitzonderlijke zwakte of ziekte. Deze vitamine heeft een rol in de bijnierschors en het hormonenstelsel. Deze vitamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De gewenste hoeveelheid bedraagt 50 tot 100mg per kg voer. Deze vitamine komt veelvuldig voor in groenvoer en vruchten.

 

Vitamine D

Vitamine D ook wel calciferol genoemd is een in vet oplosbare vitamine. Net als vitamine b is vitamine D een complex van verschillende vitamines. Voor de vogelvoeding is enkel en alleen vitamine D3  van belang. Vitamine D komt enkel voor in dierlijke producten.

Bij vitamine D3 bestaat er ook een pro-vitamine (zoals bij vitamine A) met als naam 7-dehydrocholesterol dit is eveneens afkomstig van dierlijke producten en dit wordt omgezet op de onbevederde delen van de vogel (poten) onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon. Daarom is de zon belangrijk voor de vogels dit kan echter al vervangen worden door speciale lampen die in de handel verkrijgbaar zijn.  Vitamine D is belangrijk in de calcium en fosforopname. Deze zijn belangrijk in de bouw van het skelet en de eierschaal. Bij een tekort kunnen er vergroeiingen en misvormingen ontstaan atv het skelet .Bij een overdosis kunnen er door botontkalking spontane breuken ontstaan Wanneer men eieren ziet zonder schaal is dit eveneens te wijten aan een tekort. De hoeveelheid bedraagt 500 tot 1000 ie per kg voer. De belangrijkste bronnen zijn brood gedopt in melk en levertraan.Vitamine A


Tijdens het interview dat wij deden met dr Hedwig v/d Horst dierenarts en vogel specialist wordt o.a. gesproken over het belang van vitamine A. Je vind deze belangrijke video HIER. Op 9.45 gaat het over het belang van vitamine A. Wanneer je dit kunstmatig gaat toedienen, is het risico 99% dat de vogel hierdoor een leverbeschadiging krijgt. Het is namelijk altijd teveel.

Om ervoor te zorgen dat het vogellichaam zelf de juiste hoeveelheid vitamine A aanmaakt, geef je rode ongeraffineerde palmnootolie.
Je mengt hiervan slechts een theelepeltje per dag door het voer heen. Eventueel eerst iets opwarmen zodat het vloeibaar wordt.

Onze ervaringen zijn zeer goed hiermee, we gebruiken het bij alle vogels. Het is ook verkrijgbaar in onze webshop de BirdSuper.
 

 

Vitamine  B

Vitamine B is een complex die uit verschillende vitamines bestaat (vitamine B1, B2, B3, B4, B6, B10, B12) en die allemaal oplosbaar zijn in water.

 

Vitamine B1

Vitamine B1 of ook wel thiamine genoemd is een vitamine die goed is voor het functioneren van spieren en zenuwen, de groei bij jonge vogels en die eveneens een rol heft in het spijsverteringsstelsel. Deze vitamine heeft tevens een rol bij het afbraakproces van koolhydraten .

De dagelijkse behoefte van deze vitamine bedraagt 1-2mg per kg voer en is terug te vinden in granen, gekiemde zaden, vismeel, melkpoeder en andere.

Een gebrek aan deze vitamine zorgt voor zwakke vogels, verminderde eetlust, kans tot zenuwverlamming en gewichtverlies.

 

Vitamine B2

Deze vitamine wordt ook wel riboflavine genoemd en heeft vooral een rol bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten. Het heeft tevens een grote rol bij de ontwikkeling van het embryo en het zenuwgestel.

Deze vitamine vindt men terug in granen, gekiemde zaden, vismeel, melkpoeder en andere.

De dagelijkse behoefte bedraagt 3-5mg per kg voer.

 

Vitamine  B3

Vitamine B3 of ook wel panthotheenzuur genoemd heeft een rol bij de huid en de voortplanting.  Vogels die kale koppen, doffe veren, ontstoken ogen of ruwe poten hebben

Kunnen een tekort hebben van deze vitamines.

Deze vitamine kan men terug vinden in groenvoer, gekiemde zaden, levertraan en andere.  De dagelijkse behoefte bedraagt 7-12 mg per kg voer.

 

Vitamine B4

Vitamine B4 ook wel nicotinezuuramice genoemd heeft een rol bij de ontwikkeling van veren en de groei. Tevens heeft deze vitamine ook een rol in de aanmaak van vetzuren.

Een tekort van deze vitamine kan zich uiten door een slechte groei, een slechte ontwikkeling van het vederkleed en een slechtere werking van het spijsverteringsstelsel.

De gewenste hoeveelheid bedraagt 25-40 mg per kg voer en deze zijn vooral te vinden in tarwe, gerst en groenvoer.

 

Vitamine B6

Vitamine B6 of ook wel pyridoxine genoemd is de vitamine die zorgt voor de opname van aminozuren en vetzuren.  Een tekort zal zorgen voor een verminderde groei en eetlust.

De dagelijkse behoefte bedraagt 3-5 mg per kg voer.

Deze vitamine is terug te vinden in melkproducten, gist, gekiemde zaden en eigeel.

 

Vitamine B10

Vitamine B10 ook wel foliumzuur genoemd zorgt voor de groei, de ontwikkeling van de veren en de vorming van het bloed. Vitamine B10 heeft tevens een invloed op de kweekresultaten.

Een tekort kan zorgen voor depigmentering en een trager groeiproces. De gewenste hoeveelheid bedraagt 0.5-1 mg per kg voer.

Deze vitamine is terug te vinden in vismeel, sojameel, granen en melkpoeders.

 

Vitamine B12

Vitamine B12 of ook wel cobalamine genoemd is de enige vitamine waar een metaal in voorkomt namelijk kobalt . Vitamine B12 is uitermate belangrijk bij de omzetting van aminozuren in andere aminozuren. Tevens heeft het een rol bij vorming van de bloedlichaampjes.  Bij een tekort zal dit te zien zijn door slechte broedresultaten en sterfte bij zeer jonge dieren ( na een paar dagen). De gewenste dagelijkse behoefte bedraagt 0,010-0,015 mg per kg voer.  Deze vitamine komt voor in melk en eidooier.  Tevens vindt de vogel het ook terug in de uitwerpselen .            

 

VITAMINE  E OF TOCOFEROL

Deze vitamine is zeer belangrijk voor de vruchtbaarheid, de groei van de vogel en de stofwisseling. Vitamine E wordt dikwijls uitsluitend als vruchtbaarheidsvitamine gezien maar het is enkel maar nuttig als de andere vitaminen in voldoende proportie aanwezig zijn zodat ze allemaal optimaal kunnen werken in het vogellichaam. Vitamine E wordt aanbevolen extra te geven wanneer vogels grote legsels hebben.

Bij een tekort van vitamine E kan er steriliteit en evenwichtsstoornissen optreden.

Deze vitamine is terug te vinden in tarwekiemolie, gerst en maïs. De gewenste hoeveelheid bedraagt 5-10ie per kg voeder  (ie wil zeggen internationale eenheden)

 

VITAMINE  K

Vitamine K is zeer belangrijk voor de bloedstolling en zorgt ervoor dat  protromine omgezet wordt in de lever. Een tekort kan leiden tot bloedingen bij de vogel doordat de stollingsfactoren onvoldoende werken.

Vitamine K is te vinden in de groene delen van de planten, wortels, sommige zaden (zeer weinig) en sojabonen. Deze vitamine wordt niet gevonden in dierlijke producten.

 

Tot slot 

Wanneer we als liefhebber onze vogels een goed uitgebalanceerde zaadmengeling geven aangevuld met een goed eivoer, groenvoer fruit en groenten moet dit volstaan om de vogels in optimale conditie te hebben. Eenmaal dit op punt staat is het echt niet meer nodig veel vitamine aanvullingen te geven daar dit soms tot overdosering leidt en dit eveneens nefast is voor onze vogels.

 
Vogelziektes | Medicijnen
 

Dierenartsen | Reacties | Faqs

©® tammevogels.nl 1984-2020 | Disclaimer | Privacy Policy | Voorwaarden | VLC