Mijn Eerste Vogel Als Huisdier

Home | Pas Op! | Reacties | Aanbod

 
 

Voor het Eerst een Vogel / Birds for Newbies

 

"Ik heb nog nooit een vogel gehad,
wat komt er allemaal bij kijken?"

 
Dit hangt behalve van het soort vogel, net zo zeer af van wat u met de vogel wilt beginnen. Wat zijn bijvoorbeeld uw verwachtingen?

Om een betere keus te kunnen maken, hebben we op deze pagina een aantal basis wetenswaardigheden voor u op een rij gezet. In het Vogel Leer Centrum ontdekt u echter nog veel meer.

Voor degenen die direct achtergrond informatie zoeken over hoe vogels 'in elkaar zitten' zeker in vergelijkig met zoogdieren, kunnen we de wat meer wetenschappelijke informatie aanbevelen.
 
 

Aan te schaffen voordat de vogel in huis komt:

 
!. kooi ( voor als u zelf niet thuis bent)
2. Voeding: kies eerst voor zaad of pellets, beiden voor en nadelen, miniraalsteentje, dagelijks vers water + eventueel multivitaminen druppels.
3. Bad ( speciaal vogelbad, op te hangen in de kooi)
4. Speelgoed ( geen spiegel, wel:schommel, klimtouw, bellen etc. ook zelf te maken)
5. Stokken die nagels slijpen ( steen of rolletje schuurpapier om de stok doen)
6. Eventueel transport kooitje om de vogel mee te kunnen nemen
7. Een overzicht van wat gevaarlijk is voor uw (toekomstige) vogel.
 

Let Op: Belangrijker dan al het bovenstaande:

 
Verzeker uzelf ervan dat u de vogel voldoende liefde en aandacht kunt geven op de juiste manier, als dat er is, heeft u al 80% gewonnen, zonder dat gaat het zeker mis.

We gaan er hier allereerst van uit dat u kiest voor een daadwerkelijk tamme vogel als kameraad in huis. Niet voor een vogel die in een voliere of kooi geplaatst wordt om daar de rest van z'n leven door te moeten brengen.

 

Wanneer Is Een Vogel Tam?

 

Wij verstaan onder een tamme vogel, een dier dat zich volkomen op z'n gemak voelt in gezelschap van mensen. Dit komt nooit vanzelf. Hoe deskundiger de training die hij gehad heeft, hoe beter de vogel gesocialiseerd is.

Overtuig u dus er van dat de vogel die u aanschaft, niet van het begin af aan al angst voor u heeft, maar zich direct op z'n gemak voelt. Dit is de basis voor een gezonde relatie met uw vogel, waar u ontzettend veel plezier aan zult beleven.

 

Een Vogel is Geen Knuffeldier!

 
Integenstelling tot honden, katten, cavias en konijnen behoort de gemiddelde kromsnavel niet tot de categorie knuffeldieren. Dit wil niet zeggen dat ze niet willen of kunnen knuffelen of aangehaald worden, maar wel dat dit niet altijd wordt gewaardeerd wanneer u dat wilt.

In de natuur zijn de meeste kromsnavels inclusief de roodstaart een prooidier. Instinctief moeten ze dus altijd op hun hoede zijn. Een kleine onoplettendheid kan het verschil betekenen tussen leven of dood.

Met de juiste ┬┤basistraining┬┤zoals wij die aan jonge vogels geven, zijn ze uitstekend voorbereid op een prettig leven met de mensen in huis.

Een vogel dient echter altijd met respect behandeld te worden. Dan respecteren ze u ook en zult u nog versteld staan van de vriendschappelijke relatie die dan ontstaat.

 

Welke Soort past bij mij?

 

Valkparkiet

Een van de meest bekende vogels om als kameraad in huis te houden is wel de valkparkiet. Ook hier geld, om het maximale uit de relatie met een valkparkiet als huisdier te halen, dient deze deskundig getrained te zijn alvorens u hem in huis neemt.

Dit wil overigens niet zeggen dat u geen plezier zult beleven aan een minder of zelfs nauwelijks tamme valkparkiet. Ze zijn geneigd toenadering te zoeken tot hun verzorgers en zullen in de praktijk vaak een bepaalde mate van 'tam zijn' ontwikkelen bij goede verzorging.

Echter een bewust van zeer jongs af aan getrainde valkparkiet met het doel als kameraad in huis te blijven, richt al z'n intelligentie en communicatie op de mensen met wie hij al van heel jongs af aan vertrouwd is geraakt.

Dit geld eigenlijk voor veel andere bekende vogels net zo. Van Agapornis tot Molukken Kaketoe is de opvoeding die het dier van jongs af aan heeft gehad van het grootste belang om met de mens samen te kunnen leven.

Welke vogel het beste bij u past vereist even wat denkwerk.

In het algemeen mag de valkparkiet als erg gemakkelijk worden beschouwd. Ze passen zich snel aan, stellen geen hoge eisen qua voeding en zijn niet 'duur in onderhoud'.

Dit geld ook wel voor de bekende grasparkiet en agapornis rose collie.

 

Pyrrhura

Wilt u meer kunnen communiceren met de vogel, meer dingen kunnen aanleren en heeft u ruimte voor een wat groter formaat dan is bijvoorbeeld de Pyrrhura een uitstekende keuze.

Dit is een vogel die ontzettend speels is in tegenstelling tot veel andere soorten die steeds geamuseerd moeten worden. Ze kunnen zich eindeloos vermaken met simpele speeltjes. Wel moeten ze absoluut voldoende aandacht krijgen om niet te vereenzamen of irritant gedrag te gaan vertonen.

Naast de prachtige kleuren is het een intelligent dier dat zeker niet onderschat moet worden. Het gedrag is zeer vergelijkbaar met bijvoorbeeld een bonte boertje, zonparkiet en gaat meer richting papegaai/ara dan bijvoorbeeld een valkparkiet. Wat niet wil zeggen dat een valkparkiet dom is, ook deze mogen we niet onderschatten en kunnen erg veel leren.

Wanneer u een Pyrrhura alleen houdt, heeft deze echt uw regelmatige aandacht nodig. Hij zal zich bijzonder aan u hechten en wil regelmatig opgepakt worden en betrokken worden bij uw activiteiten. Meenemen in de auto is een feest en op vakantie mag die gewoon mee.

Wilt u zich echt ter dege voorbereiden om uiteindelijk zelf als een deskundige direct de juiste keus te kunnen maken? Dan is ons boekje Kromsnavel Geheimen Onthuld, van harte aan te bevelen. Tijdelijk zelfs met GRATIS Dvd met veel nuttige adviezen.

 

Agapornis

De Agapornis is een druk baasje. Een pittige vogel die niet voor niets ook dwergpapegaai wordt genoemd en in het engels: Lovebird.

Het zijn erg lieve, energieke vogels, mits goed opgevoed. Ook bij deze soort is dat van groot belang. Daarnaast dient u de vogel zeer regelmatig voldoende aandacht te geven. Van begin af aan moet hij gewend worden met iedereen in het gezin om te gaan anders worden ze net als andere soorten snel eenkennig en gaan ze van zich af bijten naar anderen.

Het is een kleine vogel, dus u heeft ook niet veel ruimte nodig in huis. Ook deze vogel moet u 'kort houden' en soms behandelen als een hond om duidelijk te laten weten wie er de baas in huis is. Ze worden net als andere soorten anders overheersend en kunnen irritant gaan krijsen.

Ze zijn zeker voor hun geringe formaat behoorlijk slim en kunnen veel leren. Qua onderhoud zijn ze makkelijk en qua aanschaf relatief goedkoop, maar liever betaald u iets meer voor een deskundig opgevoede agapornis dan afgedankte volwassen vogel of een te jonge baby die nog gevoerd moet worden.

 

Grijze Roodstaart

Zoals je niet in een auto mag rijden zonder rijbewijs zou niemand eigenlijk een grijze roodstaart mogen bezitten zonder een 'verklaring van goede verzorging'. De hoeveelheid mislukte, mishandelde en verwaarloosde grijze roodstaarten alleen al in Nederland is niet alleen schrikbarend, maar neemt ook jaarlijks toe.

Neemt u ondanks alle recente negatieve verhalen toch eens een kijkje bij het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien in Veldhoven. U zult in elk geval een indruk krijgen van wat er mis kan gaan. Honderden papegaaien worden er gedumpt om uiteenlopende redenen, maar in elk geval worden ze uit hun vertrouwde situaties en realties met mensen gehaald.

Eenmaal besloten een grijze roodstaart aan te schaffen, zit u er de rest van uw leven aan vast. Gemiddeld worden ze 40 - 50  jaar, maar zouden bij goede verzorging en omstandigheden ook 80 kunnen worden. Zo'n vogel dumpen is als een kind alleen achterlaten in een vreemd land zonder enige hulp.

We hebben het hier over de enige diersoort die een taalvermogen heeft. Zelfs intelligente apensoorten, kennen geen taalvermogen, maar communiceren met gebaren en geluiden.

De Grijze Roodstaart heeft het aangeboren vermogen om te leren communiceren met woorden. Hun intelligentie niveau kan worden vergeleken met dat van een kind van 5 jaar oud.

Lees meer...

 

We kweken met nog vele andere soorten die zeker de moeite waard van het overwegen waard zijn. Op de aanbod pagina vindt u alle vogels die op dit moment beschikbaar zijn.

Verder streven we naar een zo compleet mogelijk overzicht en beschrijving van de andere soorten die we kweken. Het is goed iets te weten over de herkomst van de vogel die u in huis wilt halen. Hierdoor is hun gedrag vaak ook beter te begrijpen.

Agapornis

Bonte Boer

Aratinga / Zonparkiet

Pyrrhura

Rosella

Kakariki

Halsbandparkiet

Grijze Roodstaart

 

Zelf voeren

 

De gedachte dat een vogel tammer zou worden, wanneer u deze zelf nog moet voeren, nadat u hem als baby heeft aangeschaft is klinklare onzin.

Het opvoeden tot zelfstandigheid van een baby vogel vereist de nodige deskundigheid. Niet alleen voor wat betreft het voeren, waar veel mis kan gaan met een fatale afloop, maar zeker ook wat betreft de omgang en socialisatie van de vogel binnenshuis.

U wilt uiteindelijk een vogel waar u 'alles' mee kunt doen en die zich bij u in huis echt thuis voelt.

Allereerst moet hem daarom geleerd worden dat mensen 'vrienden' zijn en geen  'vijanden'. Pas lang daarna zal hij in staat zijn zich aan specifieke individuen te hechten. Dit zal dus ook zeker sneller gebeuren wanneer u een jonge deskundig opgevoede vogel in huis haalt dan wanneer u een volkomen hulpeloos en afhankelijke babyvogel in huis neemt die niet beter weet dan dat hij door z'n ouders gevoerd wordt. Een lepel voor z'n snavel is al vreemd en kan zomaar een angstige ervaring worden met alle gevolgen van dien.

Met de aanschaf van een jonge volkomen zelfstandige en goed gesocialiseerde vogel voorkomt u onnodige risico's en zal de vogel zich sneller aan uw thuissituatie kunnen aanpassen, omdat hij de meest kritieke fases al goed heeft doorgemaakt.

Wij verkopen dan ook geen vogels niet nog niet zelfstandig zijn.

 

Help hij Bijt!

 

Wat te doen als uw vogel bijt?

Lees verder

 
 
Welke Kooi, Voeding, Prijs?
 
Soort Formaat volwassen vogel kop/staart Minimale kooimaat Voeding Prijzen
Pyrrhura gemiddeld  22 cm 80x40x40 grote parkietenvoer, fruit,bessen weinig zonnepitten tussen 140,- en 350,- euro
Valkparkiet gemiddeld 22 cm 80x40x40 grote parkietenvoer, weinig zonnepit, appel tussen 65,- en 100,- euro, geelwangen zijn duurder
Kakariki gemiddeld 20 cm 80x40x40 grote parkietenvoer, groenvoer, weinig zonnepit tussen 50,- en 85,- euro
Rosella gemiddeld 25 cm 80x40x40 grote parkietenvoer,fruit, weinig zonnepit tussen 65,- en 125,- euro
Voeding: Naast de vermelde voeding mag het volgende niet ontbreken bij alle vogels: grit/maagkiezel, dagelijks vers water, voldoende eiwitten (o.a. eivoer), trosgierst, miniraal steen, eventueel extra vitaminen dmv druppels in het water.
 

 

 

 

  ContactDierenartsen | Faqs