Wat is de papegaaienziekte?

Home | Vogelsoorten | ContactReacties | Aanbod | Vogelziektes

 
‘Papegaaienziekte’ wordt veroorzaakt door een bacterie, Chlamydophila psittaci. Vrijwel alle soorten wilde en tamme vogels kunnen deze bacterie bij zich dragen, zonder zelf ziekteverschijnselen te vertonen. Wanneer wel ziekte optreedt, zijn de vogels vaak minder actief, eten slecht, drogen uit, hebben diarree en ontsteking van de oog- en neusslijmvliezen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort slechts ongeveer de helft van de vogels die deze ziekte verspreiden tot de papegaai-achtigen.

De bacterie wordt door besmette vogels, met of zonder ziekteverschijnselen, uitgescheiden in alle lichaamsvochten (slijm, traanvocht, mest). Buiten het dier kan de bacterie vrij lang overleven. Infectieuze bacteriën zitten daardoor ook in bijvoorbeeld het volièrezand. Via lucht en stofdeeltjes verplaatsen de bacteriën zich en worden door andere vogels of de mens ingeademd. Onder omstandigheden van stress (bijvoorbeeld door transport of wanneer er veel vogels bij elkaar in een hok zitten) worden er meer bacteriën uitgescheiden. Mensen lopen het meeste risico zich te besmetten wanneer zij intensief contact met vogels hebben, symptomen variëren van een lichte verkoudheid, tot grieperige verschijnselen (langdurig hoge koorts, rillerigheid, hoofd- en spierpijn) of ernstige longontsteking. Bij intensief contact met vogels dienen basale hygiëneregels in acht genomen te worden. Mensen met kooi- of volièrevogels moeten de verblijfplaats regelmatig reinigen en zelf goed de handen wassen na reiniging of zelfs handschoenen aandoen.
 
Behandeling

Mits tijdig ontdekt, is papegaaienziekte goed te behandelen met antibiotica. Vandaar het belang van een verbeterde diagnose.
 
 

Veel gestelde vragen

Wat is de Papegaaienziekte?
Papegaaienziekte is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die bij vogels voorkomt. Niet alleen papegaaien, maar ook parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels kunnen met de bacterie besmet zijn. Ook vogels die geen zichtbare klachten hebben kunnen de bacterie uitscheiden.
naar boven

Is papegaaienziekte van mens op mens overdraagbaar?
Nee, papegaaienziekte wordt overdragen van vogels op mensen

Wat kun je doen om papegaaienziekte te voorkomen?
Nieuwe vogels kunnen preventief behandeld worden. Ook is het verstandig na contact met (uitwerpselen van) vogels handen goed te wassen.
Hoe vaak komt de papegaaienziekte voor?
In Nederland worden jaarlijks 30 tot 40 mensen met de ziekte gemeld.

Hoe en waar kun je het oplopen?
De bacterie komt voor in vogelpoep, snot en oogvocht van besmette vogels. Vooral bij het schoonmaken van hokken en kooien van besmette vogels kan de bacterie in de lucht terechtkomen en ingeademd worden. Zo vindt besmetting plaats.

Welke mensen lopen extra risico?
De ziekte komt het meeste voor bij mensen die veel in aanraking komen met vogels, zoals vogelhouders, vogelhandelaren, medewerkers van dierenwinkels en mensen die in de pluimvee-industrie werken.

Kunnen mensen de ziekte naar elkaar overdragen?
Het komt maar heel zelden voor dat iemand met papegaaienziekte andere mensen besmet.

Hoe lang duurt het voor je ziek wordt?
Na besmetting duurt het tien dagen tot twee weken, voordat ziekteverschijnselen optreden.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van de papegaaienziekte bij mensen?
Er ontstaat hoge koorts, met koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn in de nek en rug. Sommige mensen hebben last van hoesten, braken, buikpijn en diarree.

Kun je papegaaienziekte meerder keren krijgen?
Er ontstaat tijdelijk enige bescherming tegen de ziekte. Mensen kunnen de ziekte meer dan één keer krijgen.

Is de papegaaienziekte bij mensen te behandelen?
De papegaaienziekte is met een antibioticumkuur goed te genezen.

Komen complicaties vaak voor?
Complicaties treden zeer zelden op.

Kan iemand met de papegaaienziekte gewoon naar kinderdagverblijf, school of werk?
Ja, mensen kunnen gewoon naar het dagverblijf, school of werk.

Wat doet de GGD als er iemand de papegaaienziekte heeft?
Wanneer de papegaaienziekte is vastgesteld bezoekt de GGD de patiënt en gaat na waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden. Als een verdachte bron wordt gevonden wordt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ingeschakeld.

Wat doet de Voedsel- en Warenautoriteit met een verdachte bron?
De verdachte vogels worden opgespoord en behandeld in samenwerking met de dierenarts.

Ik ben op de vogelshow in Weurt geweest, wat moet ik nu doen?
Alleen mensen die de vogelshow bezocht hebben én klachten hebben, worden verzocht om contact op te nemen met hun huisarts.

Hoe kan de infectie bij vogels worden voorkomen?
Wanneer nieuwe vogels worden aangekocht is het verstandig deze eerst enige tijd apart te houden en ze te laten onderzoeken. Verder is het belangrijk dat de vogels geen contact kunnen hebben met wilde vogels. De kooi of volière moet goed schoongehouden en geventileerd worden.

Wat moet ik doen als bij mijn vogels psittacose is vastgesteld?
Raadpleeg als vogelhouder de dierenarts bij ziekte van de vogels. Naast de behandeling van de vogels moet de omgeving van de dieren gereinigd en gedesinfecteerd worden. Belangrijk is dat men zichzelf beschermt door middel van een goed sluitend mondmasker. Bij de reiniging is het belangrijk dat geen stof vrijkomt. Daarom moet de huisvesting (kooi of volière) inclusief alle losse onderdelen vochtig gereinigd worden. Hierbij mag geen hogedrukspuit gebruikt worden. Na de reiniging moet alles gedesinfecteerd worden.

Hoe kan ik als vogelhouder voorkomen dat ik zelf ziek word?
De bacterie komt voor in stof en ingedroogde faecesdeeltjes. Kooien en hokken moeten daarom regelmatig worden schoongehouden en stof- en mestvrij worden gemaakt. Het dragen van een mondmasker daarbij is verstandig. Regelmatig ontsmetten van de kooien en hokken met een passend desinfectiemiddel is aan te raden.

Bron: RIVM
 
Al onze koppels worden jaarlijks getest, meestal in september. Wij werken met de bestmogelijke zelfs basale hygiënemaatregelen, zoals het maandelijks reinigen van de kweekruimtes met halamid. Verder laten wij onder geen enkele voorwaarde derden toe in de kweekruimtes, mede omdat dit bij de overeenkomst met de grondbezitter hoort.

In samenwerking met de dierenarts waar wij goede ervaringen mee hebben, kunnen we u een volledig betrouwbaar testpakket aanbieden op PBFD, Chlamydia, Polyoma en geslachtsbepaling voor de zeer schappelijke prijs van slechts 95,- euro. Vergelijkbare prijzen bij andere dierenartsen liggen tussen 140,- en 200,- euro.

Koopt u bij ons een amazone of grijze roodstaart papegaai dan is een gezondheidscertificaat incl. DNA geslachtsbepaling standaard inbegrepen.

 

 

  ContactDierenartsen | Reacties | Faqs

<